O nas

Naša zgodba sega v daljne leto 1843 … Takrat gospod Franc Medja zgradi kmetijo - o tem še danes pričata inicialki F. M. na vhodnem kamnitem portalu …

 

Za kmetijo in tudi za našo družino prelomni trenutek se zgodi leta 1908; naš praded, Jožef Berc, tega leta namreč postane lastnik kmečkega posestva. Še bolj »usoden« pa je za naš penzion nemara trenutek, ko se Ludvik in Rozalija Berc v letu 1954 odločita za opustitev kmetijske dejavnosti ter s tem za vstop na izzivov polno pot turizma.

 

Ludvik ml. in Milena Berc prevzameta domačijo v začetku 70.ih ter spremenita hlev v najmodernejši penzion v takratni Jugoslaviji. V letu 2005 pa v neposredni bližini družina zgradi še Garni hotel Berc.

 

Danes je kmetija spremenjena v prijazen družinski penzion Berc, ki ga vodi že tretja generacija družine. Predanost tradiciji, ustvarjanje toplega, mirnega in domačnega vzdušja, ekološka živila ter lokalna kulinarika so glavne vrednote, ki jih zasledujemo.

Penzion leži na mirni lokaciji sredi razgibane in čudovite blejske krajine, ki se na vzhodu dviga v mogočne in prelepe Julijske Alpe.

 

Od mestnega jedra Bleda, enega najlepših in najstarejših turističnih krajev v Sloveniji, je oddaljen le tri minute hoje - enako blizu je tudi mično Blejsko jezero.

 

Notranjost penziona odraža življenje z naravo in sredi nje. Naravni materiali, starinsko pohištvo, topel in razkošen les, kjerkoli je le mogoče, ter drugi rustikalni detajli v prostoru pričarajo toplino in domačnost. Pričarajo kmečki slog, kot so ga poznali naše babice in dedki – po katerem zaradi vsakdanjega hitrega tempa ter kopice skrbi znova večkrat zahrepenimo.

 

Tudi drugi predmeti v hiši so izbrani z največjo pozornostjo in mislijo na dobro ter domače počutje obiskovalca: skodelica za čaj, na primer, je kot skrbno varovan babičin porcelan, v kateri vam za zajtrk postrežemo vašo najljubšo kavo ali čaj.

S ponosom izpostavljamo našo 60- in več letno gostinsko tradicijo. Ta je osnovana na domačihlokalnihslovenskih izdelkih oziroma sestavinah. Precej teh za naše kulinarične dobrote pridelamo sami. Nekatere sestavine gojimo na našem domačem zelenjavnem in zeliščnem vrtu ter v sadovnjaku. Vzpostavili smo tudi nekakšno »kulinarično mrežo« sodelovanja z lokalnimi pridelovalci in okoliškimi kmetijami.

 

Penzion obdaja velik, vzorno negovan vrt, ki nudi številne možnosti za druženje s seboj, z drugimi, za rekreacijo in sprostitev. Skozenj tu in tam zaveje tudi svež veter z Julijcev, ki mu, če nikomur drugemu, uspe prepoditi nadležne misli in vas zazibati v blejski mir.